Wat zijn E-nummers?
E-nummers zijn stoffen die aan eten en drinken kunnen worden toegevoegd om de kwaliteit, de kleur of de houdbaarheid te verbeteren1,2. Een stof krijgt een E-nummer als deze door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) is goedgekeurd.
Voor elk E-nummer is er een maximale veilige hoeveelheid bepaald. Hierbij wordt rekening gehouden met een extra veiligheidsmarge omdat de gevoeligheid voor stoffen verschilt per persoon. In de wet staat aan welke producten een E-nummer mag worden toegevoegd, ook hoeveel van dat E-nummer mag worden toegevoegd. Als in een product een E-nummer zit, dan staat de naam van de stof of het E-nummer op het etiket.
Onbewerkte voedingsmiddelen zoals verse groente en fruit bevatten geen E-nummers.Kunstmatige en natuurlijke E-nummers
Sommige E-nummers komen niet van nature in eten en drinken voor en worden kunstmatig gemaakt. E102 is bijvoorbeeld een kunstmatige gele kleurstof. Andere E-nummers zijn stoffen die van nature in eten en drinken voorkomen. Zo staat E300 voor vitamine C en E330 voor citroenzuur.
Zowel kunstmatige als natuurlijke E-nummers zijn voor gebruik goedgekeurd door de EFSA en zijn veilig voor de gezondheid, ook voor die van kinderen.
Een lijst van alle E-nummers4 met uitleg vind je bij het Voedingscentrum.
Aspartaam is veilig
Een van de E-nummers die regelmatig onder vuur ligt is de zoetstof aspartaam (E951). Onderzoek van de EFSA heeft aangetoond dat normaal gebruik van aspartaam veilig is3,4.