Deze website maakt gebruik van cookies. We gebruiken cookies om instellingen te onthouden en je bezoek soepeler te laten verlopen. Daarnaast gebruiken we ook cookies voor de verbetering van de website en het verzamelen en analyseren van statistieken. Lees meer over cookies

Mag mijn kind vlees eten tijdens de behandeling van kanker?

Kinderen met kanker mogen vlees eten. Er is geen bewijs dat het eten van vlees tijdens de behandeling van kanker slecht kan zijn. Vlees is een belangrijke bron van eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12.

Wat is rood, wit en bewerkt vlees?
Onder rood vlees valt vlees van koeien, varkens, schapen, geiten en ook herten en ander wild. Dit wordt rood vlees genoemd omdat dit vlees er rood uit ziet als het rauw is. Ook gaar vlees van deze dieren wordt rood vlees genoemd.

Kip, kalkoen of andere gevogelte wordt wit vlees genoemd. Dit vlees is lichter van kleur als het rauw is.

Bewerkt vlees is vlees dat is gerookt, gezouten of op een andere manier bewerkt om het langer houdbaar te maken en/of de smaak ervan te verbeteren. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn alle soorten vleeswaren, kant-en-klare hamburgers, kant-en-klaar gekruid gehakt, gerookt spek en worst.


Wat blijkt uit onderzoek?
Er is geen onderzoek bekend waarbij gekeken is naar wat vlees eten doet bij de behandeling van kanker bij kinderen.

Wel is uit onderzoek bij volwassenen met darmkanker1 bekend dat mensen die na de diagnose vlees blijven eten niet langer of korter leven dan mensen die na de diagnose minder of geen vlees gaan eten.

Hoeveel vlees per week?
In vlees zitten veel eiwitten en belangrijke vitamines en mineralen, zoals ijzer. Vlees past daarom in een gezond eetpatroon. Voor kinderen van 1-8 jaar is het advies om maximaal 250 gram vlees per week te eten en voor kinderen van 9 jaar en ouder maximaal 500 gram per week. Let op: dit is het gewicht voor bereiding.

Minder of geen vlees eten

Als je kind vanwege dierenwelzijn, het milieu, zijn/haar gezondheid of verandering van smaak2 minder of geen vlees wilt eten, kan dat prima. Zorg er dan wel voor dat je kind goede vervangers en andere voedingsmiddelen eet om voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnen te krijgen. Let wel op de hoeveelheid zout. De nieren van kinderen jonger dan vier jaar kunnen nog niet zoveel zout aan. Kant-en-klare vegetarische vleesvervangers bevatten vaak veel zout.

Goede vervangers van vlees zijn producten als vis, kaas, ei of vegetarische vervangers zoals tofu en tempeh. Melk en melkproducten, volkerenproducten, noten en peulvruchten zijn een goede aanvulling op vleesvervangers. Je leest hier meer over een veganistisch eetpatroon.

Meer vlees eten
Er zijn ook kinderen die tijdens de behandeling van kanker juist graag vlees eten, en andere dingen niet meer lekker vinden. Het is in deze situatie dan ook niet erg als je kind tijdelijk wat meer vlees eet. Let wel op met de hoeveelheid vleeswaren. Vleeswaren bevatten namelijk veel zout.

Het is belangrijk om voldoende te eten om de behandeling zo goed mogelijk te kunnen doorstaan. Een diëtist kan hierbij helpen.

Extra aandacht voor hygiëne
Heeft je kind minder weerstand door de behandeling van kanker? Let dan goed op bij de bereiding van het vlees. Was je handen goed voor het bereiden van de maaltijd. Gebruik schoon keukengerei van kunststof, glas of metaal. Houd vuile en rauwe voedingsmiddelen apart van schone en bereide producten. Eet geen rauw vlees. Ontdooi bevroren vlees in de koelkast of magnetron en verhit het vlees door en door.

Ons advies

Je kind mag vlees eten als hij of zij kanker heeft. Vlees past in een gezond voedingspatroon. Voor kinderen van 1-8 jaar is het advies om maximaal 250 gram vlees per week te eten en voor kinderen van 9 jaar en ouder maximaal 500 gram per week. Let op: dit is het gewicht voor bereiding.

Bij de behandeling van kanker is het belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Dit kan in de vorm van vlees, vis, melk, yoghurt, kaas en eieren, maar ook brood, graanproducten, peulvruchten en noten. In deze producten zit minder eiwit dan in vlees, dus je kind zal er meer van moeten eten.

Bij de behandeling van kanker is het niet erg om tijdelijk wat meer vlees te eten. Het is belangrijk om voldoende te eten om op kracht te blijven om de behandeling zo goed mogelijk te kunnen doorstaan. Vraag de diëtist of arts om advies bij twijfels hierover.

Bronnen:

  1. Van Zutphen, M., Kampman, E., Giovannucci, E.L., van Duijnhoven, F.J.B. (2017) Lifestyle after Colorectal Cancer Diagnosis in Relation to Survival and Recurrence: A Review of the Literature. Curr Colorectal Cancer Rep. 13(5):370-401.
  2. Vogel, J., S. Beijer, P. Delsink, N. Doornink, H. ten Have en R. van Lieshout (2016). Handboek Voeding bij Kanker. Utrecht, De Tijdstroom.