Wat is weerstand?
Met weerstand bedoelen we meestal hoe vatbaar je bent voor infecties en ziektes. Het geeft aan hoe goed je afweersysteem werkt. Dit systeem beschermt ons tegen bedreigingen van buitenaf, zoals ziekmakende virussen en bacteriën. Het afweersysteem herkent deze ziekteverwekkers en is normaal gesproken in staat deze op te ruimen.
Verminderde weerstand bij kanker
Bij kanker kan de weerstand van je kind verminderd zijn door de ziekte zelf en door de behandeling. Chemotherapie is de belangrijkste reden van een verminderde weerstand. Daarnaast kunnen stress van de ziekte, een tekort aan slaap, minder beweging en te weinig of ongezonde voeding ervoor zorgen dat de weerstand van je kind vermindert.
Door de behandeling kan de aanmaak van witte bloedcellen verstoord raken. Deze cellen zijn heel belangrijk voor de weerstand van je kind.
Bij een verminderde weerstand krijgen ziekteverwekkers eerder de kans om zich in het lichaam verder te ontwikkelen. Hierdoor is de kans op het krijgen van infecties groter. Ook is de kans groter dat je kind zieker wordt van zo’n infectie.
Kinderen met kanker die ondervoed zijn hebben vaker te maken met infecties1,2. Hoe dit precies werkt is nog onduidelijk. Met voeding kun je de hoeveelheid witte bloedcellen niet veranderen, maar toch lijkt goede voeding dus erg belangrijk te zijn om de kans op infecties te verkleinen.
Wat kan ik doen om de weerstand te verbeteren?
De lage hoeveelheid witte bloedcellen kun je niet veranderen, terwijl dit een grote rol speelt bij de weerstand van je kind.
Wel heb je invloed op de voeding van je kind en hoe lichamelijk actief hij of zij is. Het lijkt helaas niet mogelijk om de verminderde weerstand, veroorzaakt door ziekte en behandeling, hiermee helemaal te voorkomen. Voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgen lijkt wel de kans op infecties te verkleinen.