Vis als onderdeel van een gezond voedingspatroon
Vis is onderdeel van een gezond voedingspatroon. Dat geldt voor alle kinderen, met en zonder kanker. Geef je kind 1x per week vis1. Voor een peuter is dit 50 gram vis, voor een kind tot negen jaar 50-60 gram vis en voor oudere kinderen 100 gram vis per week1. Meer vis eten dan dit advies heeft geen extra voordelen voor kinderen met of zonder kanker.
Vette vis bevat vetzuren (omega-3-vetten) die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen1.
Kies vooral voor vette vis zoals makreel, haring, zalm, bokking en sardines. Het maakt niet uit of je de vis als avondeten, door een rauwkost of pastasalade of op brood geeft.
Vis en chemotherapie
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat (vette) vis zeer waarschijnlijk geen invloed heeft op hoe chemotherapie2 werkt. Deze onderzoeken zijn gedaan bij volwassenen met verschillende soorten kanker2,3. Hierbij is gekeken naar de invloed van vis en visolie op hoe chemotherapie werkt.
Let op dat supplementen met visolie2 worden afgeraden vanaf 24 uur vóór, tot en met 24 uur ná de toediening van irinotecan, carboplatine, cisplatine en oxaliplatine. Omdat visoliesupplementen grote hoeveelheden van een specifiek vetzuur (PIFA) kunnen bevatten. Dit kan mogelijk de behandeling minder goed laten werken.
Vis en minder weerstand
Door de behandeling kan je kind minder weerstand hebben. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een chemokuur of stamceltransplantatie4. De arts geeft aan of dit het geval is bij jouw kind.
In dat geval mag je kind geen rauwe vis eten. Ook niet voorverpakte gerookte vis uit de koeling zoals gerookte zalm, forel, makreel, paling. Het maakt niet uit hoe de vis is verpakt (vacuüm verpakt of andere verpakking4).
Het wordt daarom afgeraden om bijvoorbeeld sushi met rauwe vis, een nieuwe haring of een moot vis die niet door-en-door gaar is te eten. Je kind mag wel gebakken of gestoofde vis of bijvoorbeeld een zure haring, deze is niet meer rauw. Ook gestoomde vis en vis uit blik zijn toegestaan.
Ons advies
Geef je kind één keer per week (niet rauwe) vis en bij voorkeur een vette vissoort.