Deze website maakt gebruik van cookies. We gebruiken cookies om instellingen te onthouden en je bezoek soepeler te laten verlopen. Daarnaast gebruiken we ook cookies voor de verbetering van de website en het verzamelen en analyseren van statistieken. Lees meer over cookies

Is het beter als mijn kind biologisch eet tijdens de behandeling van kanker?

Nee, er is niet aangetoond dat biologische producten beter zijn, ook niet voor kinderen met kanker. Gezond eten – met name volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten – verkleint de kans op het (opnieuw) krijgen van kanker en helpt bij het herstel van de behandeling van kanker. Daarbij maakt het niet uit of deze producten biologisch zijn of niet.

Wat zijn biologische producten?
Biologische producten zijn producten waar bij de productie rekening wordt gehouden met het milieu en het welzijn van dieren. Er worden bijvoorbeeld geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en dieren hebben meer leefruimte.

Alle biologische producten die in Europa zijn geproduceerd hebben verplicht het Europees biologisch keurmerk. Daarnaast kunnen deze producten het EKO-keurmerk hebben. Beide keurmerken laten zien dat het product voldoet aan de Europese regels voor biologische landbouw.

Wat blijkt uit onderzoek?
Er is geen onderzoek gedaan naar de invloed van biologisch eten bij kinderen met kanker.

Bij volwassenen met kanker is niet aangetoond dat het eten van biologische producten zorgt voor een beter herstel of minder bijwerkingen. Er is ook geen bewijs dat biologisch eten de kans op het opnieuw krijgen van kanker beter verkleint ten opzichte van niet-biologisch eten

Onderzoek naar het effect van biologisch eten op de gezondheid1 laat geen verschil zien tussen biologische producten en niet-biologische producten.

Veiligheid en hoeveelheid voedingsstoffen
In een groot onderzoek uit 20142 waarin alle bevindingen over biologisch voedsel is samengevat, werd er gekeken naar de hoeveelheid voedingsstoffen in biologische producten. Hieruit bleek dat biologisch fruit meer antioxidanten bevat dan niet-biologisch fruit. Bij groenten werd geen verschil gevonden. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van cellen tegen kunnen gaan.

Twee grote onderzoeken uit 20163,4 over zuivel en vlees laten zien dat de samenstelling van biologische producten anders is dan van niet-biologische producten. Biologisch vlees en biologische melk bevatten meer van bepaalde goede voedingsstoffen dan de niet-biologische varianten. Maar gezien de hoeveelheid vlees en melk dat we eten en drinken, maakt het weinig verschil. Het vervangen van hard bakvet door bijvoorbeeld olijfolie levert net zo veel winst op voor je gezondheid. En één keer per week vlees vervangen door vette vis zorgt voor een grotere gezondheidswinst.

Biologische producten bevatten minder pesticiden en minder antibiotica dan niet-biologische producten5. Dit maakt voor onze gezondheid alleen weinig verschil. Bovendien worden alle producten, zowel biologisch als niet-biologisch, gecontroleerd op de hoeveelheid pesticiden en antibiotica zodat dit binnen de veilige grenzen blijft.

Ons advies

Zorg dat je kind gezond eet. Dat betekent vooral plantaardige producten zoals volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. Voor een beter herstel en een kleinere kans op het opnieuw krijgen van kanker maakt het niet uit of deze producten biologisch zijn of niet.

Als je op het milieu en dierenwelzijn wilt letten, zijn biologische producten een goede keuze.

Bronnen
  1. Dangour, A. D., K. Lock, A. Hayter, A. Aikenhead, E. Allen en R. Uauy (2010). “Nutrition-related health effects of organic foods: a systematic review.” The American Journal of Clinical Nutrition 92(1): 203-210.
  2. Baranski, M., D. S´rednicka-Tober, N. Volakakis, C. Seal, R. Sanderson, G. B. Stewart, C. Benbrook, B. Biavati, E. Markellou, C. Giotis, J. Gromadzka-Ostrowska, E. Rembiałkowska, K. S.-S. ta, R. Tahvonen, D. Janovska´, U. Niggli, P. Nicot and C. Leifert (2014). "Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses." British Journal of Nutrition 26: 1-18.
  3. Średnicka-Tober, D., Barański, M., Seal, C. J., Sanderson, R., Benbrook, C., Steinshamn, H., ... & Cozzi, G. (2016). Higher PUFA and n-3 PUFA, conjugated linoleic acid, α-tocopherol and iron, but lower iodine and selenium concentrations in organic milk: a systematic literature review and meta-and redundancy analyses. British Journal of Nutrition, 115(06), 1043-1060.
  4. Średnicka-Tober, D., Barański, M., Seal, C., Sanderson, R., Benbrook, C., Steinshamn, H., ... & Cozzi, G. (2016). Composition differences between organic and conventional meat: a systematic literature review and meta-analysis. British Journal of Nutrition, 115(06), 994-1011.
  5. Smith-Spangler, C., M.L. Brandeau, G.E. Hunter, J.C. Bavinger, M. Pearson, P.J. Eschbach, V. Sundaram, H. Liu, P. Schirmer, C. Stave, I. Olkin en D.M. Bravata (2012). “Are Organic Foods Safer or Healthier Than Conventional Alternatives? A Systematic Review.” Annals of Internal Medicine 157(5): 348-366.