Adviezen bij een verminderde eetlust:
- Verdeel het eten in meerdere, kleinere porties over de dag. Je kind kan bijvoorbeeld 6-7 keer per dag een kleinere hoeveelheid eten. Soms kan alleen het idee van een vol bord leeg moeten eten al voor stress zorgen.
- Als je kind maar weinig kan eten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de producten die je kind eet en drinkt voldoende energie en eiwitten bevatten. Goede opties zijn bijvoorbeeld volle zuivel, kaas, plakjes worst, brood of crackers dik belegd en wat (olijf)olie, boter of crème fraîche door de warme maaltijd.
- Bekijk samen met je kind welke producten hij of zij lekker vindt en welke ook veel voedingstoffen bevatten. Zorg dat je deze producten altijd in huis hebt. Zo kan je kind op het eetmoment zelf beslissen waar hij of zij het meeste zin in heeft of wat wel gaat lukken om te eten.
- Drinken gaat soms makkelijker dan eten. Je kunt voor je kind dan ook een smoothie maken, bijvoorbeeld met kwark, fruit en wat havermout of pindakaas.
- Zorg ervoor dat je kind voor een maaltijd geen snoep eet en geen vruchtensap, (chocolade)melk of limonade drinkt. Dit geeft al snel een vol gevoel en zorgt er daardoor misschien voor dat je kind tijdens de maaltijd niet veel eet.
- Het kan voor je kind ook helpen om tijdens de maaltijd niet te drinken. Drinken tijdens de maaltijd kan sneller een vol gevoel geven. Probeer je kind voldoende te laten drinken tussen de eetmomenten door.
- Maak eetmomenten zo ontspannen mogelijk. Het kan helpen om voor het eten je kind even te laten rusten of juist even naar buiten te laten gaan. Wat kinderen prettig vinden tijdens het eten verschilt per kind. Misschien voelt je kind zich wel het meest ontspannen in een rustige ruimte zonder afleiding. Het kan ook zo zijn dat afleiding tijdens het eten juist helpt, bijvoorbeeld door muziek te luisteren, televisie te kijken of met jou, broertjes/zusjes of vriendjes te kletsen.
- Vermijd strijd om het eten. Dit zorgt voor een negatieve sfeer rondom het eten, wat het eten nog moeilijker maakt.
- Maak het eten voor je kind aantrekkelijk door een leuk bord of een mooie beker te gebruiken. Een leuk rietje of een gezichtje maken van het eten kan soms ook helpen. Voor oudere kinderen kun je de tafel mooi dekken en het eten zo aantrekkelijk mogelijk op het bord leggen. Probeer bijvoorbeeld meerdere kleuren groente te gebruiken.
- Laat je kind helpen met koken, sommige kinderen krijgen meer trek in het eten als ze het zelf klaargemaakt hebben.
- Let op de houding van je kind. Door rechtop te zitten tijdens het eten, kan het eten beter zakken. Hierdoor heeft je kind minder snel een vol gevoel.
- Helpen de bovenstaande tips niet en/of maak je je zorgen of je kind voldoende eet? Of maak je je zorgen dat je kind te veel gewicht verliest? Vraag om persoonlijk advies van een diëtist.