Wat is rood, wit en bewerkt vlees?
Onder rood vlees valt vlees van koeien, varkens, schapen, geiten en ook herten en ander wild. Dit wordt rood vlees genoemd omdat dit vlees er rood uit ziet als het rauw is, maar ook gaar vlees van deze dieren wordt rood vlees genoemd.
Kip, kalkoen of andere gevogelte wordt wit vlees genoemd. Dit vlees is lichter van kleur als het rauw is.
Bewerkt vlees is al het vlees dat is gerookt, gezouten of op een andere manier bewerkt is om het langer houdbaar te maken. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn alle soorten vleeswaren, kant-en-klare hamburgers, kant-en-klaar gekruid gehakt, gerookt spek en worst.
Wat blijkt uit onderzoek?
Er is geen onderzoek gedaan naar het eten van vlees en het opnieuw krijgen van kanker bij kinderen.
Wel toont onderzoek bij gezonde volwassenen1 aan dat het eten van te veel rood vlees en het eten van bewerkt vlees de kans op dikkedarmkanker vergroot. Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 350 – 500 gram rood vlees per week te eten. Voor bewerkt vlees is geen veilige hoeveelheid gevonden. Het advies voor volwassenen en kinderen is daarom om zo min mogelijk bewerkt vlees te eten.
Voor kinderen is er geen specifiek advies voor de maximale hoeveelheid rood vlees. Er is wel een advies voor de totale hoeveelheid vlees per week: voor kinderen van 1-8 jaar maximaal 250 gram per week, en voor kinderen van 9 jaar en ouder maximaal 500 gram per week. Let op: dit is het gewicht voor bereiding.
Uit onderzoek bij volwassenen met darmkanker2,3 blijkt dat mensen die na de diagnose vlees blijven eten, niet langer of korter leven dan mensen die minder vlees eten of hiermee gestopt zijn.
Minder of geen vlees eten
In vlees zitten veel eiwitten en belangrijke vitamines en mineralen, zoals ijzer. Vlees past daarom in een gezond eetpatroon.
Steeds meer Nederlanders eten minder of geen vlees vanwege dierenwelzijn, het milieu of hun eigen gezondheid. Je kunt prima met minder of zonder vlees. Zorg er dan wel voor dat je goede vervangers en andere voedingsmiddelen eet om voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnen te krijgen4.
Let bij de keuze van kant-en-klare vleesvervangers op de hoeveelheid zout, omdat de nieren van kinderen onder de vier jaar nog niet zoveel zout aan kunnen. Kant-en-klare vegetarische vleesvervangers bevatten vaak veel zout.
Goede vervangers van rood vlees zijn producten als vis, kip, kaas, ei of vegetarische vervangers zoals tofu en tempeh. Melk en melkproducten, volkorenproducten, noten en peulvruchten zijn een goede aanvulling op vleesvervangers.
Ons advies
Je kind mag vlees eten als hij/zij kanker heeft gehad. Voor hem/haar geldt hetzelfde advies als voor kinderen die geen kanker hebben gehad, namelijk: niet meer dan 250 gram vlees per week voor kinderen van 1-8 jaar en niet meer dan 500 gram vlees per week voor kinderen van 9 jaar en ouder. Kies zo min mogelijk voor bewerkt vlees en beperk het eten van rood vlees.
Minder of geen vlees eten kan ook. Zorg er dan wel voor dat je kind goede vleesvervangers en andere voedingsmiddelen eet om voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnen te krijgen.