Deze website maakt gebruik van cookies. We gebruiken cookies om instellingen te onthouden en je bezoek soepeler te laten verlopen. Daarnaast gebruiken we ook cookies voor de verbetering van de website en het verzamelen en analyseren van statistieken. Lees meer over cookies

Zelfgemaakte broodbolletjes

Recept voor 20 stuks
Bereidingstijd: 15 minuten
Rijstijd: 1 uur en 45 minuten
Baktijd: 25 minuten



Ingrediënten
550 gram volkorenbloem
2 eetlepels kristalsuiker
9 gram zout
8 gram droge gist  
325 ml lauwwarm water

Bereidingswijze:

  1. Los de gist op in het lauwwarme water.
  2. Leg de bloem op een schoon aanrecht en maak daar een flinke kuil in.
  3. Doe de suiker in de kuil.
  4. Giet daarna het water met gist erbij.
  5. Draai rondjes met de hand zodat er steeds een beetje bloem in het vocht komt.
  6. Voeg het zout toe wanneer de bloem bijna opgelost is en maak er een deeg van.
  7. Kneed dit deeg 15 minuten met twee handen.
  8. Doe wat bloem op de handen als het deeg te veel kleeft.
  9. Maak een bol van het deeg en leg deze in een bebloemde kom. Dek de kom af met plasticfolie.
  10. Laat een uur rusten op een warme plaats in de keuken.
  11. Duw het deeg plat en verdeel het in ongeveer 20 stukjes.
  12. Draai er vervolgens met de hand bolletjes van en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier; niet te dicht bij elkaar.
  13. Leg er een vochtige theedoek over of plasticfolie dat niet plakt. Dit mag vervolgens 45 minuten rusten.
  14. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  15. Bak de bolletjes in 25 à 30 minuten goudbruin en gaar.

Tip: Serveer ze warm met boter en/of ander beleg

Bewaaradvies:
3 dagen in een gesloten trommel of plastic zak

Voedingswaarde:

 

per 100 gram 

43 gram (1 stuk) 

Energie (kcal) 

224

97

Vet (gram) 

1,0

0,4

Verzadigd vet (gram) 

0,1

0,0

Koolhydraten (gram) 

44,0

19,1

Suikers (gram) 

4,7

2,0

Eiwitten (gram) 

7,2

3,1

Vezels (gram) 

5,3

2,3

Zout (gram) 

1,05

0,46