Ingrediënten
550 gram volkorenbloem
2 eetlepels kristalsuiker
9 gram zout
8 gram droge gist
325 ml lauwwarm water
Bereidingswijze:
- Los de gist op in het lauwwarme water.
- Leg de bloem op een schoon aanrecht en maak daar een flinke kuil in.
- Doe de suiker in de kuil.
- Giet daarna het water met gist erbij.
- Draai rondjes met de hand zodat er steeds een beetje bloem in het vocht komt.
- Voeg het zout toe wanneer de bloem bijna opgelost is en maak er een deeg van.
- Kneed dit deeg 15 minuten met twee handen.
- Doe wat bloem op de handen als het deeg te veel kleeft.
- Maak een bol van het deeg en leg deze in een bebloemde kom. Dek de kom af met plasticfolie.
- Laat een uur rusten op een warme plaats in de keuken.
- Duw het deeg plat en verdeel het in ongeveer 20 stukjes.
- Draai er vervolgens met de hand bolletjes van en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier; niet te dicht bij elkaar.
- Leg er een vochtige theedoek over of plasticfolie dat niet plakt. Dit mag vervolgens 45 minuten rusten.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bak de bolletjes in 25 à 30 minuten goudbruin en gaar.
Tip: Serveer ze warm met boter en/of ander beleg
Bewaaradvies:
3 dagen in een gesloten trommel of plastic zak
Voedingswaarde:
|
per 100 gram |
43 gram (1 stuk) |
Energie (kcal) |
224 |
97 |
Vet (gram) |
1,0 |
0,4 |
Verzadigd vet (gram) |
0,1 |
0,0 |
Koolhydraten (gram) |
44,0 |
19,1 |
Suikers (gram) |
4,7 |
2,0 |
Eiwitten (gram) |
7,2 |
3,1 |
Vezels (gram) |
5,3 |
2,3 |
Zout (gram) |
1,05 |
0,46 |