Ingrediënten:
- 400 gram verschillende kleuren cherrytomaten
- 50 ml witte wijnazijn
- 200 ml water
- 50 gram suiker
- 5 gram zout
- 2 stuks steranijs
- 1 laurierblad
- 4 tasty tomaten
- 4 roma tomaten
- 2 bollen mozzarella of burrata (300 gram totaal)
- Sla om te garneren
Ingrediënten basilicumolie
- 100 gram verse basilicum
- 100 gram olijfolie
- Sap van een halve citroen
- Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
- Breng pan met ruim water aan de kook.
- Breng in een 2de pan water, azijn, suiker en specerijen aan de kook en koel terug.
- Was de cherrytomaten en zet een kruisje in het vel onderin. Leg de cherrytomaten 10 tellen in het kokende water en spoel vervolgens af met ijswater.
- Ontdoe de cherrytomaten van het vel en leg ze in de marinade. Laat de cherrytomaten 24 uur gekoeld marineren.
- Ontdoe de tomaten van kroontjes en groene kern. Snij ze vervolgens in lukrake stukken.
- Haal de cherrytomaten uit de marinade en vermeng met de overige tomaten.
- Pluk voor de basilicumolie het blad van de basilicum en doe in een blender. Voeg de olijfolie en het sap van de halve citroen en meng tot een mooie olie.
- Laat de basilicumolie door een fijn zeefje heen lopen.
- Maak de tomatenmix aan met basilicumolie, peper en zout naar smaak.
- Verdeel de tomatensalade over 4 borden en verdeel vervolgens de mozzarella hier overheen.
- Bestrooi naar wens nog zwarte peper over de borden, besprenkel met wat basilicum olie en garneer met wat sla.
Bewaaradvies: Gemarineerde tomaten: 2 dagen in marinade in koelkast te bewaren. De rest direct consumeren.
Voedingswaarden:
|
Voedingswaarden per 100 gram |
Voedingswaarden per persoon (=407 gram) |
Energie (kcal) |
126 |
511 |
Vet (gr) |
10,3 |
41,7 |
Verzadigd vet (gr) |
3,6 |
14,8 |
Koolhydraten (gr) |
5,6 |
22,6 |
Suikers (gr) |
4,2 |
17,2 |
Eiwitten (gr) |
2,3 |
9,2 |
Vezels (gr) |
0,8 |
3,4 |
Zout (gr) |
0,41 |
1,66 |