Ingrediënten:
- 200 gram droge rode linzen (5 uur geweld in koud water)
- 100 gram wortel
- 1 ui
- 50 gram bleekselderij
- 1 blik gepelde tomaten (425 gram)
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 theelepels harissa
- 1 stukje verse gember
- 1000 ml groentebouillon
- 500 ml sojaroom
- Sap van een halve citroen
- 160 gram Turks brood (pide)
- Peper en zout naar smaak
- Gedroogde Provençaalse kruiden
- Olijfolie
Bereidingswijze:
- Snijd de wortel in blokjes, snipper de ui fijn en snijd de bleekselderij in stukjes.
- Verwarm een grote pan met wat olie. Fruit hierin de ui met de bleekselderij, wortel, knoflook met het komijnpoeder, paprikapoeder, harissa en de gember.
- Giet de gewelde linzen af en voeg deze toe, voeg vervolgens de bouillon, sojaroom en gepelde tomaten toe.
- Laat gedurende 20 minuten zachtjes pruttelen met een halfgesloten deksel.
- Mix de soep helemaal glad met staafmixer of in een blender.
- Voeg het citroensap toe en breng verder op smaak met peper en zout.
- Verwarm een grillpan (mocht je daar niet over beschikken kun je ook in een droge pan roosteren).
- Snijd vingerdikke plakken van het pide brood.
- Halveer een knoflookteen en wrijf deze over de plakken pidebrood en besprenkel met wat olie.
- Gril vervolgens de plakken brood in de grillpan en bestrooi na het grillen met de droge Provençaalse kruiden en peper en zout naar smaak.
Bewaaradvies: 2 dagen gekoeld voor de soep. Overig direct serveren
Voedingswaarden:
|
Voedingswaarden per 100 gram |
Voedingswaarden per persoon (=391 gram) |
Energie (kcal) |
141 |
549 |
Vet (gr) |
6,2 |
24,3 |
Verzadigd vet (gr) |
2,3 |
8,9 |
Koolhydraten (gr) |
14,1 |
55,3 |
Suikers (gr) |
2,5 |
9,6 |
Eiwitten (gr) |
5,6 |
21,9 |
Vezels (gr) |
1,0 |
3,8 |
Zout (gr) |
0,72 |
2,82 |