Ingrediënten
- 100 gram ongezouten roomboter
- 70 gram lichtbruine basterdsuiker
- 120 gram bloem
- 70 gram havermout
- 1 citroen
- 1 theelepel vanille extract
- Topping naar keuze zoals: pecannoten, amandelschaafsel, karamelblokjes of chocolade
- Extra nodig: Huishoudfolie, bakplaat, bakpapier
Bereidingswijze
- Haal een uur voordat je gaat beginnen met bakken de boter uit de koelkast
- Rasp de citroen
- Meng de boter met de suiker en klop dit met een garde voor 5 minuten
- Voeg het vanille extract toe en daarna de citroenrasp
- Spatel daarna de bloem en de havermout door het geheel en kneed er een stevig deeg van
- Leg een stuk van 30 centimeter huishoudfolie op je werkblad en leg er daarna nog zo’n stuk bovenop
- Maak een rol van het deeg met een doorsnede van 5 centimeter, leg dit op het folie en verpak dit hiermee
- Leg de rol deeg in de koelkast voor minstens 1 uur
- Verwarm de oven voor op 190 graden
- Verwijder de huishoudfolie van de rol en snij het deeg in plakken van een halve centimeter
- Leg de koeken op een met bakpapier beklede bakplaat
- Versier de koekjes met de noten, chocolade en/of wat amandelschaafsel. Wil je karamelblokjes toevoegen, doe dit dan als de koekjes net uit de oven zijn
- Bak de koekjes 15 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze mooi bruin zijn
Bewaaradvies
1 week in een afgesloten bak.
Voedingswaarden |
Per 100 gram |
Per persoon (= 26 gram) |
Energie in Kcal |
478 |
124 |
Vetten |
27 |
7 |
waarvan verz. vet |
14,6 |
3,8 |
Koolhydraten |
51,25 |
13.3 |
waarvan suikers |
19,7 |
5,1 |
Eiwitten |
6,2 |
1,6 |
Voedingsvezels |
3,1 |
0,8 |
Zout |
0 |
0 |